Soia si sanatatea

Soia contine mai multe proteine ridicat decat orice alte cereale sau legume. De asemenea continutul de carbohidrati, fibre vegetale, vitamine si minerale fac din ea un aliment exceptional pentru prevenirea si tratarea multor boli cronice.

In functie de speciile de soia si de conditiile de crestere, continutul nutritiv variaza astfel:

  • Proteine: 35-40%
  • Carbohidrati: 30%
  • Lipide: 15-20%
  • Umiditate: 10-13%
  • Minerale: 2.1%

Proteina din soia contine toti aminoacizii esentiali necesari pentru corpul uman, reprezentand o sursa de proteina complete. Proteina din soia este una dintre cele mai usor digestibile proteine.

Soia contine de asemenea o varietate de vitamine si minerale precum: potasiu, sodiu, calciu si magneziu. Continutul de minerale variaza in functie de tipul de sol si conditiile de crestere ale plantei de soia.

Desi boabele de soia nu sunt considerate a fi o sursa speciala pentru un tip de vitamine, ele contribuie la bunastarea nutritiva a sanatatii noastre.

Soia reprezinta cea mai bogata sursa de izoflavonoide (hormoni naturali) precum genisteina. Aceasta substanta este considerate a avea potentialul de a preveni sit rata anumite tipuri de cancer. Izoflavonoidele sunt cunoscute si sub numele de fitoestrogeni (estrogeni din plante, care au o structura chimica similara cu cea a estrogenului). Efectul estrogenic al izoflavonoidelor este aproximativ de 1000 de ori mai slab decat al hormonului natural.

Efectele consumului de soia asupra sanatatii

  • Diverse studii au demonstrat ca, consumul de proteine de soia duce la scaderea colesterolului rau (LDL) si cresterea colesterolului bun (HDL).
  • Consumul de alimente pe baza de soia, ajuta la mentinerea si refacerea densitatii oaselor, reprezentand astfel un tratament eficient impotriva osteoporozei. Studiile au demonstrat ca o alimentatie bogata in proteine animale, cauzeaza pierderea calciului din oase, in timp ce proteinele din soia nu au acest efect. Multe preparate pe baza de soia sunt bogate in calciu. Un astfel de aliment este si branza TOFU, care se poate prepara acasa, folosind un aparat de facut lapte de soia si o presa tofu (oferita cadou la achizitionarea unui aparat de facut lapte de soia).
  • O cultura de soia, poate produce de doua ori mai multe proteine decat orice alta cultura de cereale, de 5-10 ori mai multe proteine decat culturile folosite pentru furajarea animalelor pentru lapte si de 15 ori mai multe proteine decat culturile folosite pentru furajarea animalelor pentru carne. Proteina de soia poate fi adaugata la diverse produse alimentare, pentru a creste calitatea nutritiva a acestora, oferind asfel oportunitatea de a oferi alimente nutritive si mai ieftine pentru populatia din tarile sarace. In acest fel, soia poate deveni un aliment al viitorului.
  • Au fost facute mai multe studii pentru a descoperi care sunt acele substante care pot ajuta in lupta impotriva cancerului. Acestea prezinta izoflavonoidele ca avand un effect anticancerigen. SOIA are un continut ridicat de izoflavonoide, fiind util pentru prevenirea si tratarea cancerului de san si de prostata. In plus, genisteina din soia inhiba dezvoltarea tumorilor, incetinind progresul cancerului existent.

Asadar soia, prin derivatele ei (laptele de soia, branza tofu, pateul de soia) trebuie sa joace un rol important in alimentatia noastra.